indexering2

Uit de praktijk

pen131Zoals u wellicht op mijn website gelezen hebt, heb ik u enige tijd geleden geïnformeerd over de beperkte mogelijkheden rondom draagmoederschap in Nederland, waardoor wensouders zich genoodzaakt kunnen voelen zich te oriënteren op het buitenland, met alle risico’s van dien.

pen131

Wie zorgt er na scheiding voor de kinderen? Ouders van minderjarige kind(eren) zijn in geval van een scheiding verplicht een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken met betrekking tot de kinderen zijn opgenomen. Welke afspraken maken u en uw (ex)-partner over de verzorging en opvoeding van uw beider kinderen na de scheiding?

pen131

Stel, u bent gescheiden en wilt graag verhuizen met uw kind(eren). Uw ex-partner, tevens de vader of moeder van uw kind(eren), geeft hiervoor geen toestemming. Welke mogelijkheden heeft u in dat geval? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van de feiten en omstandigheden in uw specifieke geval.

pen131

Nadat u het besluit heeft genomen om te scheiden, komt er veel op u af. Wat moet u allemaal regelen voor uzelf, uw (ex)-partner en eventueel uw kinderen?

pen131

In de maatschappij leeft al langer het gevoel dat de alimentatie duur van thans 12 jaar na scheiding niet meer van deze tijd is. Wanneer er een stimulans is om eerder volledig financieel zelfstandig te worden is dat in het belang van zowel de alimentatiegerechtigde als de alimentatieplichtige.

pen131

Degene die na 1 januari 2018 gaat trouwen en niet vooraf naar de notaris gaat, is gehuwd in een beperkte gemeenschap van goederen.

Dat betekent, dat alle bezittingen en schulden die een van de partners voor het huwelijk heeft privé blijft. Al hetgeen tijdens heet huwelijk wordt verkregen is gemeenschappelijk, met uitzondering van de zaken die zijn geschonken of geërfd.

pen131

Bij ongewilde kinderloosheid kunnen (echt)paren kiezen voor draagmoederschap.

Voordeel is dat bij hoogtechnologisch draagmoederschap een genetisch eigen kind wordt geboren. In Nederland is dat mogelijk bij het VU medisch centrum te Amsterdam. Dit is het enige ziekenhuis in Nederland dat op dit moment deze vorm van draagmoederschap uitvoert.

Pagina 1 van 2

logoweb1

Nijmeegsebaan 140 – 02.
6564 CM Heilig Landstichting.

Tel: 00 31 (0) 24 – 200 1970
e-mail: info@jva-familierecht.nl